Det kom ett brev från en speciallärare

Hej!

Tack för att ni vill lyssna på min oro!

Jag känner att jag sitter i en rävsax eftersom både min sambo och jag hör till riskgruppen om vi blir sjuka i coronaviruset. Jag har nu varit sjukskriven i fjorton dagar efter att jag och min sambo var på återbesök hos hans läkare som sa att han hör till riskgruppen. Efter det tyckte jag att det kändes otroligt oroande att gå till skolan. Jag arbetar som speciallärare och är inte vanligtvis i klass men som läget är nu förväntas alla ställa upp. Efter en veckas sjukfrånvaro ringde jag skolan för att fråga om det fanns möjlighet att arbeta hemifrån med de dokument som behöver skrivas men fick nej. 

Jag pratade då med min husläkare som sa att han bara kan sjukskriva mig om jag är sjuk inte för att jag är orolig. Samtidigt avrådde han mig för att utsätta mig för att vara i en miljö med många sociala kontakter och skrev ett intyg att jag bör få göra mina vanliga arbetsuppgifter och inte vara klasslärarvikarie. Det känns inte så kul att komma tillbaka till jobbet och inte ställa upp som alla andra har gör men jag upplever inte att jag har något val.

Jag har kontaktat 113 13 de sa, vi förstår din oro, ring facket. Facket sa kontakta 113 13. Jag har mejlat Folkhälsomyndigheten men de ger bara samma standardsvar som gäller allmänt.  

Imorgon måste jag gå tillbaka till jobbet om det inte ska räknas som arbetsvägran. Jag arbetar i en skola i Stockholm där smittspridningen är stor och jag är jätteorolig för att jag ska bli sjuk och smitta min sambo med coronavirus.  

Hälsningar från orolig speciallärare